Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Διάσημος Φαραώ Τουταγχαμών ΕΙΝΑΙ ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΘΩΤΙΣ;ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Διάσημος Φαραώ Τουταγχαμών ΕΙΝΑΙ ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΘΩΤΙΣ;

2 Σεπ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως η “ανθρωπότης έχει φάει παραμύθι” σχετικά με τον Φαραώ Τουταγχαμόν, ο οποίος ήταν Έλληνας;

ΨΕΥΔΕΣ – CLICKBAIT

Στο arxeion-politismou.gr (αρχική πηγή), diadrastika.comellasellas.wordpress.comkataggeilte.blogspot.com κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Το άρθρο επικαλείται τον Μενέθων που έζησε στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο του 3ου πΧ αιώνα και συνέταξε μια λίστα όλων των Φαράω που βασίλεψαν στην Αίγυπτο, μέσα από 3 βιβλία (Αἰγυπτιακά). Η πρώτη αναφορά στον Μενέθων γίνεται από τον ιστορικό Φλάβιο Ιώσιππο τον 1ο μΧ αιώνα (3 αιώνες αργότερα), γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως τα βιβλία του είτε δεν γράφτηκαν από τον ίδιο, είτε δέχτηκαν προσθαφαιρέσεις από άλλους στο πέρασμα του χρόνου. Ο Πτολεμαίος της Μένδης έχει αναφερθεί ως πιθανός πραγματικός συγγραφέας των “Αιγυπτιακών” που έζησε στα τέλη του 1ου αιώνα πΧ.

Η λίστα των Φαράω στα “Αιγυπτιακά”, περιέχει ονόματα που έχουν “εξελληνιστεί”, επειδή τα βιβλία εφόσον ανήκουν στον Μενέθων, γράφτηκαν στα ελληνικά κατά την εποχή του Πτολεμαίου Φιλάδελφου. Για παράδειγμα ο Ahmose σε Άμως, ο Thuthmosis σε Μισάφρις, ο Amenhotep σε Μεφραμουθώσης, ο Tutankhamun σε Ραθώτης κτλ. Η διαδικασία είναι γνωστή ως “Interpretatio graeca” και αφορά την διαδικασία στην οποία οι αρχαίες ελληνικές θρησκευτικές έννοιες και πρακτικές, θεότητες και μύθοι χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν ή να επιχειρήσουν να κατανοήσουν τη μυθολογία και τη θρησκεία άλλων πολιτισμών. Η φράση μπορεί να περιγράφει τις ελληνικές προσπάθειες για να εξηγήσει τις πεποιθήσεις και τους μύθους άλλων λαών, όπως όταν ο Ηρόδοτος περιγράφει την αιγυπτιακή θρησκεία από την άποψη των αντιληπτών ελληνικών αναλόγων.

Όσον αφορά τον Τουταγχαμόν, γνωρίζουμε σήμερα πως ήταν Φαράω της Αιγύπτου μεταξύ 1333–23 πΧ, κατά την εποχή της 18ης Δυναστείας. Ο πατέρας του ήταν ο Ακενατόν, (Αμενόφις στα ελληνικά) που επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να αναμορφώσει τη θρησκευτική λατρεία της Αιγύπτου, εγκαταλείποντας το πολυθεϊστικό σύστημα.

Σύμφωνα με αναλύσεις DNA, ο Τουταγχαμόν ήταν ασθενικός και απόγονος αιμομεικτικών γονέων και γενικά προγόνων, ενώ το γενεαλογικό του δένδρο έχει μελετηθεί σε βάθος 5 γενεών. Επομένως είναι αδύνατο να ήταν Έλληνας.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Τουταγχαμόν ήταν Έλληνας, καταρρίπτεται. Όσον αφορά το όνομα “Ραθώτης”, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “εξελληνισμένη” απόδοση του ονόματος Τουταγχαμόν.

Fact-check for the sake of Democracy