Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαψεύδουν το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρουν ότι τροφοδοτεί με fake newsFAKE NEWS

Διαψεύδουν το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρουν ότι τροφοδοτεί με fake news

14 Σεπ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σοβαρότατο κρούσμα διασποράς ψευδών ειδήσεων είχαμε σήμερα από το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ). Το μοναδικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας μας, τροφοδότησε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την παρακάτω (όπως αποδεικνύεται από όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία) ψευδή είδηση. 

Ας δούμε πρώτα την είδηση με τίτλο “Οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας” από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά τις αντιδράσεις και τις διαψεύσεις που ακολούθησαν το ΑΠΕ – ΜΠΕ πρόσθεσε τα παρακάτω στο δημοσίευμα του.

Όπως είδαμε παραπάνω δύο πολιτικά κόμματα διέψευσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον για τον ισχυρισμό ότι “έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης” για την εξέλιξη αυτή.

Αλλά εκτός από το παραπάνω, δηλαδή αν έχουν ενημερωθεί πολιτικά κόμματα της χώρας, διαψεύδεται και ο ισχυρισμός που αναφέρει ότι “Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλείτο ευρωπαϊκές πηγές, που δεν τις κατονομάζει, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από την Κομισιόν διαψεύδουν το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, o αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του ΑΠΕ σε τακτική ενημέρωση, απάντησε: «Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», εννοώντας την τοποθέτηση του Γιούνκερ πριν δύο εικοσιτετράωρα, στην οποία χρησιμοποίησε τη φράση «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν.

Εκτός από τα παραπάνω, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που έγραψε το ΑΠΕ γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Το ΑΠΕ εμμένει στις πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες “οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του νομοθετημένου μέτρου αλλά για ακύρωσή του”, ωστόσο όπως είδαμε παραπάνω η είδηση διαψεύδεται από όλες τις μεριές.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.