Ποιοι είμαστε
Αρχική Τιμωρήθηκε ή όχι ο πυροσβέστης που συγκίνησε με την ανάρτηση του;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τιμωρήθηκε ή όχι ο πυροσβέστης που συγκίνησε με την ανάρτηση του;

20 Σεπ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε είδηση που αναφέρει ότι “ο πυροσβέστης που συγκίνησε με την ανάρτησή του, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1/10 του μισθού του, δηλαδή 100 ευρώ, γιατί απλά έγραψε τα συναισθήματά του”. Αργότερα κυκλοφόρησε Δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διέψευσε την διενέργεια ΕΔΕ κατά πυροσβεστών. Τι έχει συμβεί; 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο πυροσβέστης Νίκος Ρουκούδης την ώρα που γυρνούσε στην οικογένειά του, μετά το μαρτυρικό τριήμερο που πέρασε στο Μάτι, ανάρτησε στο facebook το παρακάτω συγκλονιστικό κείμενο.


«Μάτι Αττικής 23-25 Ιουλίου 2018.
Αυτήν την ώρα είμαι στο υπηρεσιακό λεωφορείο και επιστρέφω στην οικογένεια και το σπίτι μου. Θα δω ξανά την κόρη και την γυναίκα μου. Θα τους αγκαλιάσω όπως ποτέ ξανά… Θα κάνω ένα μπάνιο και θα προσποιηθώ πως επιστρέφω σιγά σιγά στην ρουτίνα μου….
Δεν είναι τίποτα ίδιο όμως…
Δεν το εξηγείς ούτε με λόγια ούτε με φωτογραφίες…
Άλλωστε πως να εξηγήσεις κάτι που, ούτε εσύ το έχεις χωνέψει???
Πόση λύπη κ τραγωδία να χωρέσει σε λίγα στρέμματα…?
Πόσες ψυχούλες χαμένες …Άδικα και γρήγορα…
Πόσες περιουσίες στάχτη…
-Είστε όλοι καλά? ρωτούσα ανθρώπους που έβρισκα στο δρόμο να μαζεύουν ότι τους έχει απομείνει…
-Πως να είμαστε καλά αγόρι μου? η πιο συνηθισμένη απάντηση…
Πως να είναι οι άνθρωποι καλά ρε μαλάκα, όταν έχασαν συγγενείς, φίλους, γείτονες, περιουσία κ ελπίδα???
-Τουλάχιστον είστε ζωντανοί…. προσπαθούσα να τους ηρεμήσω… Μάταια πολλές φορές…
Δεν ξέρω πως να το περιγράψω όλο αυτό, δεν μπορώ να το περιγράψω και δεν ξέρω εάν χρειάζεται…
Να μην ξεχάσω….
Δεν γίνεται να μετρήσεις πόσοι άνθρωποι ήρθαν για βοήθεια. Πόσοι μας ρώτησαν αν θέλουμε νερό και φαγητό… Αν χρειαζόμαστε το οτιδήποτε… Και ακόμα πηγαίνουν. Και θα συνεχίσουν. Υπέροχοι, απλοί άνθρωποι, χωρίς όνομα, χωρίς αντάλλαγμα δίνουν ελπίδα και βοήθεια, απλόχερα. Μια ομορφιά μέσα στη φρίκη και την μαυρίλα…Σεβασμός κ συγκίνηση…
Κανένας πυροσβέστης δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. Δεν θέλει να γίνει ήρωας… Θέλει να βοηθήσει, να σώσει, δηλαδή να κάνει την δουλειά του σωστά και με το παραπάνω, και να επιστρέψει σπίτι του…Κι αν είναι ήρωες οι πυροσβέστες, σούπερ-ήρωες είναι οι εθελοντές, οι πολίτες που έδωσαν το παρόν, τα σπίτια, τα ρούχα, τα χρήματα και τον χρόνο τους να βοηθήσουν… Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι αστυνομικοί…Υπέροχοι κ υπεράνθρωποι συνεργάτες».


Το παραπάνω κείμενο του πυροσβέστη, αναπαράχθηκε από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες και blogs. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η είδηση, ότι έγινε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) και ο πυροσβέστης από το Κιλκίς τιμωρήθηκε για αυτή την ανάρτηση.

Στις 17/9/2018, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέψευσε, με δελτίο τύπου, δημοσιεύματα ιστοσελίδων που ανέφεραν ότι διατάχθηκε ΕΔΕ κατά πυροσβεστών, για αναφορές και σχόλια που φέρεται να έκαναν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κατά κυβερνητικών στελεχών.

Το παραπάνω δελτίο τύπου, και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, μπέρδεψαν τους πολίτες σχετικά με την τιμωρία του συγκεκριμένου πυροσβέστη.

Τελικά τιμωρήθηκε ή όχι;
Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος για να μάθουμε τι τελικά έχει συμβεί. Ο πυροσβέστης τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους το 1/10 του μισθού του, (δηλαδή περίπου 100 ευρώ) αλλά όχι γιατί έγραψε και ανάρτησε στο facebook τo παραπάνω συγκινητικό κείμενο. Ο Νίκος Ρουκούδης τιμωρήθηκε με το παραπάνω πρόστιμο γιατί μίλησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να πάρει την σχετική άδεια που προβλέπουν οι κανονισμοί από την υπηρεσία του.

https://www.youtube.com/watch?v=ndIar_9BbA4

Για το παράπτωμα αυτό, η Υπηρεσία του τον κάλεσε σε απολογία, (όχι ΕΔΕ που αναφέρουν τα δημοσιεύματα) και τελικά κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 100 ευρώ.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.