Ποιοι είμαστε
Αρχική 12 χρόνια ΦΥΛΑΚΗ σε όποιον κάνει κριτική στο ΝΑΤΟ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

12 χρόνια ΦΥΛΑΚΗ σε όποιον κάνει κριτική στο ΝΑΤΟ;

8 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως στη Δανία ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε ένα Σχέδιο Νόμου το οποίο ανοίγει την κερκόπορτα για το τέλος της ελευθερίας του λόγου;

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στο voicenews.gr διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από άρθρο του Πάνου Αλεπλιώτη στο atexnos.gr και κατόπιν μεταφράστηκε στα αγγλικά από ιστοσελίδα του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει (εφόσον υιοθετηθεί) αυστηρές ποινές σε όσους διασπείρουν προπαγάνδα και αποδεδειγμένα το κάνουν με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Το άρθρο του κ. Αλεπλιώτη αναφέρει αυτή τη “λεπτομέρεια” που το voicenews.gr “ξεχνά” να παραθέσει.

Πηγή του κ. Αλεπλιώτη είναι άρθρο του arbejderen.dk, στο οποίο διαβάζουμε πως “Το σχέδιο νόμου προβλέπει ποινικοποίηση της βοήθειας προς ξένες υπηρεσίες πληροφοριών εντός της επικράτειας της Δανίας που επιχειρούν να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη και τη λήψη αποφάσεων“. Φυσικά η αρχική πηγή δεν κάνει αναφορές σε τακτικές που θυμίζουν “Γκέμπελς και Μακάρθι”, αλλά παρουσιάζει με αντικειμενικότητα την είδηση.

Το σχέδιο νόμου τονίζει με σαφήνεια τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αναμειχθεί στο εσωτερικό άλλων χωρών όπως στις Αμερικανικές Εκλογές του 2016 μέσω της “οπλοποίησης” των fake news.

Για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, η Δανία έχει καταστρώσει ένα σχέδιο 11 σημείων που εκτός από αλλαγές στη νομοθεσία, προβλέπει δημιουργία μηχανισμού για τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και αντιπροσώπων των ΜΜΕ, διάλογο με αντιπροσώπους από τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα κτλ.

Συμπέρασμα

Η αληθινή είδηση είναι πως η Δανία συζητά ένα σχέδιο νόμου (δεν έχει ψηφιστεί) που θα προβλέπει ποινές φυλάκισης για άτομα που αποδεδειγμένα συνεργάζονται με ξένες μυστικές υπηρεσίες για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Fact-check for the sake of Democracy