Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικές θεωρίες για την καταγωγή των ΕλλήνωνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικές θεωρίες για την καταγωγή των Ελλήνων

8 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πρόσφατα έγινε viral στο διαδίκτυο βίντεο από ένα μέρος διάλεξης της κας Βασιλείας Στεργιοπούλου στη σχολή «Ελληνική Αγωγή».

Σε αυτό το απόσπασμα, η κα Στεργιοπούλου ισχυρίζεται ότι:

«Πριν 13 εκατομμύρια χρόνια γεννήθηκε ο πρωτάνθρωπος, ο Έλλην ο λευκός, ο εκπρόσωπος της Αρίας φυλής. Ο Έλληνας είναι ο εκπρόσωπος της Αρίας φυλής, δεν υπάρχει άλλη, δεν υπάρχει ινδοευρωπαϊκή φυλή και δεν πρέπει να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες. Άσχετο αν έχουν κλέψει τα σύμβολα και οικειοποιούνται την Αρία φυλή και κάποιοι άλλοι. Άριος σημαίνει εξέχων, λαμπρός, διακεκριμένος».

Το βίντεο ήταν αναρτημένο στο κανάλι του YouTube της σχολής, αλλά έκτοτε κατέβηκε. Εδώ βρίσκεται ένα αντίγραφο, με το παραπάνω απόσπασμα να ξεκινά από το 1:42.

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα λεγόμενα της κας Στεργιοπούλου στερούνται της οποιασδήποτε επιστημονικής θεμελίωσης. Η επιστημονική ομοφωνία της ανθρωπολογίας, παλαιοντολογίας και εξελικτικής βιολογίας, βασισμένη σε εκτενή όγκο ανατομικών και γενετικών δεδομένων, πρεσβεύει τα εξής:

Το γένος Homo – Άνθρωποι εμφανίστηκε με τον Homo Habilis μεταξύ 2.1 και 1.5 εκατομμυρίων χρόνων πριν, ενώ ο σύγχρονος ανατομικά άνθρωπος, Homo Sapiens, εμφανίστηκε περίπου 315.000 χρόνια πριν. 13 εκατομμύρια χρόνια πριν οι πιο κοντινοί μας πρόγονοι ήταν Homininae – Ανθρωπίναι που δεν θύμιζαν ιδιαίτερα άνθρωπο, και σίγουρα όχι λευκό.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ, ο Sahelanthropus tchadensis ήταν ένας από τους παλιότερους επιβεβαιωμένους προγόνους μας, που εμφανίστηκε περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια πριν, με την όψη του να έχει περίπου ως εξής:

Η λέξη «άριος» χρησιμοποιήθηκε αρχικά από Ινδο-ιρανικούς λαούς για αυτοπεριγραφή, σε πλαίσια ωστόσο θρησκευτικά, πολιτιστικά και γλωσσικά, και όχι φυλετικά. Αναμφίβολα δεν αφορούσε Έλληνες. Μια παρερμηνεία των αρχαίων γραπτών κατά τον 19ο αιώνα, οδήγησε δυτικούς ακαδημαϊκούς στην πλέον μη αποδεκτή θεωρία ότι ο όρος χρησιμοποιούνταν από τους Πρωτο-ινδο-ευρωπαϊκούς λαούς για να περιγράψουν  τον εαυτό τους (ένα μέρος εκ των οποίων πλέον γνωρίζουμε ότι αναμίχθηκαν με άλλες φυλές δημιουργώντας την ελληνική φυλή). Η παραπάνω λανθασμένη θεωρία αργότερα αποτέλεσε μια από τις βάσεις της ναζιστικής ιδεολογίας του Χίτλερ.

Δεν είναι η μόνη φορά που η σχολή αναπαρήγαγε αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς

Για παράδειγμα, στις 23 Αυγούστου είχε γράψει στο twitter της: «Η αρχαία ελληνική γλώσσα εκτός του ότι είναι θεραπευτική, ενεργοποιεί συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου, καθιστώντας τον μαθητή εξυπνότερο. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε, θα εκπλαγείτε, θα αγαπήσετε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας ακόμη περισσότερο!».

Μια κατάρριψη σχετικών ισχυρισμών μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο του γλωσσολόγου Βενέδικτου Βασιλείου.

Στις 21 Αυγούστου η σχολή είχε αναπαράγει στο facebook της τον λεγόμενο «Λερναίο Μύθο» που ξεκινά με μια ψευδή παράθεση υποτιθέμενων λεγομένων του προέδρου της Apple, τον οποίο μύθο έχει πολύπλευρα καταρρίψει ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του.

Διακοπή συνεργασίας

Μετά την κατακραυγή που ακολούθησε την διάδοση του βίντεο της κας Στεργιοπούλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης της σχολής «Ελληνική Αγωγή», ανακοίνωσε στο λογαριασμό του Twitter του την διακοπή συνεργασίας της σχολής με την κα Στεργιοπούλου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.