Ποιοι είμαστε
Αρχική Υπάρχουν στοιχεία πως ο Πάιατ επιχείρησε να δωροδοκήσει Σκοπιανούς βουλευτές;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Υπάρχουν στοιχεία πως ο Πάιατ επιχείρησε να δωροδοκήσει Σκοπιανούς βουλευτές;

12 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, επιχείρησε να εξαγοράσει βουλευτές της πΓΔΜ για να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το είδαμε στο voicenews.gr, triklopodia.grnewsnowgr.com κτλ, με αρχική πηγή το slpress.gr.

Είναι αλήθεια;

Τα ελληνικά δημοσιεύματα επικαλούνται άρθρο του reseauinternational.net, το οποίο ωστόσο έχει ως πηγή άρθρο του voltairenet.org.

Οι 2 ανωτέρω ιστοσελίδες, βασίζουν τους ισχυρισμούς τους σε άρθρο με ημερομηνία 8/10 του Mina Report, όπου αναφέρεται πως ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, επιχειρεί -μέσω τρίτου ατόμου– να δωροδοκήσει Σκοπιανούς βουλευτές με $2,5 εκατομμύρια έκαστο, για να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος. Ωστόσο αφενός το Mina Report δεν παρέχει καμία απόδειξη για τη φερόμενη επιχείρηση δωροδοκίας, αφετέρου δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του Τζέφρι Πάιατ. Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως το Mina Report υποστηρίζει τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια (VMRO) που είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις 9/10, το Voltaire Net προσθέτει αυθαίρετα το όνομα του Πάιατ στον ισχυρισμό πως οι ΗΠΑ δωροδοκούν Σκοπιανούς βουλευτές, δίχως να παραθέτει τη πηγή της πληροφορίας.

Όσον αφορά το Voltaire Net, πρόκειται για μια αναξιόπιστη ιστοσελίδα με έδρα το Λίβανο που συχνά φιλοξενεί συνωμοσιολογικά άρθρα και ανήκει στον -αμφιλεγόμενο- δημοσιογράφο Thierry Meyssan.

Σύμφωνα με το εργαλείο “DECODEX” της Le Monde, το Voltaire Net διαδίδει συχνά ψευδείς ειδήσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης της Thierry Meyssan, εκτός από γνωστός συνωμοσιολόγος, διατηρεί επαφές με τη συριακή κυβέρνηση.

Σύνοψη

Στις 8/10 κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να δωροδοκήσουν σκοπιανούς βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, εμπλέκοντας το όνομα του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, χωρίς τη παραμικρή απόδειξη. Στις 9/10, νεώτερο δημοσίευμα από ιστοσελίδα που διακινεί συνωμοσιολογικά άρθρα, εμπλέκει αυθαίρετα και το όνομα του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

 

Fact-check for the sake of Democracy