Ποιοι είμαστε
Αρχική Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει σπερματοκτόνες ουσίες;ΥΓΕΙΑ

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει σπερματοκτόνες ουσίες;

18 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Η νέα “ανακάλυψη” του εγχώριου αντιεμβολιαστικού κινήματος αφορά την ύπαρξη σπερματοκτόνων ουσιών στο εμβόλιο της γρίπης που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Είναι αλήθεια;

Όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, η “είδηση” περί σπερματοκτόνων στα εμβόλια της γρίπης ξεκίνησε πέρυσι (αν και η ουσία Oxtoxynol χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη στους αντιεμβολιαστικούς κύκλους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία) από τις ΗΠΑ και μόλις πρόσφατα έφτασε στη χώρα μας.

Oxtoxynol-9 ή Oxtoxynol-10;

Μετά την τρομολαγνεία γύρω από τις επιπτώσεις της θειομερσάλης που κατέληξε σε “Βατερλό”, το αντιεμβολιαστικό κίνημα στράφηκε σε άλλες ουσίες όπως το αλουμίνιο και εσχάτως την Oxtoxynol-9 που είναι μια ουσία με σπερματοκτόνο δράση.

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει την ουσία Oxtoxynol-10 (και όχι Oxtoxynol-9 – Και τα δυο λογίζονται ως Triton X-100 μη ιονικά επιφανειοδραστικά, ωστόσο η ομοιότητά τους σταματά εκεί) που δεν είναι σπερματοκτόνος και δρα ως επιφανειοδραστικό για απενεργοποίηση των ιών. Χρησιμεύει δηλαδή σαν παράγοντας αποδυνάμωσης των ιών για να χρησιμοποιηθούν ως στελέχη στο εμβόλιο. Η διαφορά λοιπόν είναι πως η πρώτη έχει 10 αιθοξικες ομάδες και δεν είναι σπερματοκτονα, ενώ η άλλη έχει 9 είναι σπερματοκτόνα. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το επίσημο φύλλο οδηγιών του αμερικανικού FDA (σελ. 15), το εμβόλιο περιέχει Oxtoxynol-10 και όχι Oxtoxynol-9.

Υπάρχουν συνολικά 70 διαφορετικές ουσίες Octoxynols, όλες πλην της 9 είναι εγκεκριμένες για χρήση σε τρόφιμα και καλλυντικά. Το Oxtoxynol-10 που υπάρχει στο εμβόλιο της γρίπης, έχει μελετηθεί και θεωρείται ασφαλής (δείτε σχετικές μελέτες εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).

Polysorbate 80

Το Polysorbate 80 είναι ένα συνηθισμένο πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται σε διάφορα εμβόλια ως γαλακτωματοποιητής (για τη συγκράτηση των άλλων συστατικών). Σε σύγκριση με τη χρήση του σε τρόφιμα, υπάρχει πολύ λίγo polysorbate 80 στα εμβόλια και δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν τα εμβόλια με στειρότητα. Μια τυπική μερίδα παγωτού (1/2 φλιτζάνι) μπορεί να περιέχει περίπου 170.000 μικρογραμμάρια Polysorbate 80 και κάθε δόση εμβολίου περιέχει 25-50 μικρογραμμάρια.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως το εμβόλιο της γρίπης δεν περιέχει σπερματοκτόνες ουσίες, ούτε μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Fact-check for the sake of Democracy