Ποιοι είμαστε
Αρχική Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το Star για fake news επικαλούμενοι έρευνα των ellinika hoaxesFAKE NEWS

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το Star για fake news επικαλούμενοι έρευνα των ellinika hoaxes

10 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Νίκο Παππά) και Εξωτερικών (Αλέξης Τσίπρας), 14 κυβερνητικοί βουλευτές καταγγέλλουν τον τηλεοπτικό σταθμό Star και αναξιόπιστες ιστοσελίδες για fake news και παραπληροφόρηση. 

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους με τίτλο, «Ψευδή και παραπλανητικά ρεπορτάζ για το επεισόδιο στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας» καταγγέλλουν το κανάλι εθνικής εμβέλειας Star και αναφέρουν ότι «αναπαρήγαγε καταφανώς ψευδή βίντεο, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ειδικά σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα που άπτεται των σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα». Ζητούν από το ΕΣΡ την επιβολή κυρώσεων αναφέροντας ότι «ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός έχει την μέγιστη ικανότητα διασταύρωσης των ειδήσεων που μεταδίδει και τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μεταδίδει ψευδή ρεπορτάζ, καθώς στις 22 Μαρτίου είχε μεταδώσει συνέντευξη που αποδείχθηκε ψευδής (σ.σ. και πάλι από δική μας έρευνα) για την οποία το ΕΣΡ σχημάτισε σχετικό φάκελο».

Όμως στην ερώτηση τους οι 14 βουλευτές κάνουν ένα λάθος στο σημείο που αναφέρουν ότι το άσχετο βίντεο είναι από σύλληψη που συνέβη το 2014. Η σύλληψη του καταζητούμενου Dede Lufaj έγινε τον Οκτώβριο 2018, πιθανότατα ξημερώματα της 28ης. Είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση για επιχειρούμενο φόνο, καθώς και παράνομη κατοχή όπλων διότι το 2014 είχε πυροβολήσει με ένα αυτόματο. Η είδηση που συνοδεύει το βίντεο της Αλβανικής Αστυνομίας αναφέρει:

«Σκόδρα – Κατά τις αναζητήσεις η αστυνομία συνέλαβε έναν 48χρονο άντρα που καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για επιχειρούμενο φόνο, καθώς και παράνομη κατοχή όπλων. Ο Dede Lufaj, κάτοικος του χωριού Vuksanaj, το 2014 είχε πυροβολήσει με ένα αυτόματο κατά πολλών άλλων.»

Στο δελτίο ειδήσεων του STAR (όπως βλέπετε στη παρακάτω επεξηγηματική εικόνα) κάλυψαν το μπάνερ που υπήρχε στο βίντεο της αστυνομίας και αναφέρει ότι η σύλληψη του καταζητούμενου συνέβη στην πόλη Σκόδρα, με το δικό τους και μετά αναρωτιόντουσαν τι συμβαίνει.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, ολόκληρο το απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του STAR.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρονται τα ellinika hoaxes στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.