Ποιοι είμαστε
Αρχική Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν fake photo του Έντι Ράμα.Featured HOAXES

Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν fake photo του Έντι Ράμα.

11 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες διέδωσαν μια ολοφάνερα fake εικόνα (σατιρική) που δείχνει τον Έντι Ράμα να κάνει χρήση κοκαΐνης.

Την εικόνα την είδαμε στα: star.grin.grtanea.grpronews.grmakeleio.gr, και σε δεκάδες μικρότερες ιστοσελίδες.


Η παραπάνω εικόνα είναι κατασκευασμένη και οποιοσδήποτε έχει βασικές γνώσεις στην επεξεργασία εικόνας, το καταλαβαίνει με μια ματιά. Μάλιστα έχουν κοπεί τμήματα της εικόνας που κάνουν ολοφάνερη την σάτιρα.

Η ολοκληρωμένη σατιρική εικόνα είχε ανέβει στον προσωπικό λογαριασμό του Σαλί Μπερίσα στο facebook στις 4 Μάιου 2018, και το κείμενο σατιρίζει τον πρώην υπουργό εσωτερικών, Saimir Tahiri, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών. Σε ελεύθερη μετάφραση αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός, TAHIRI μπήκε στη βουλή με το αυτοκίνητο του SHULLAZI, (κατηγορείται ως μαφιόζος) και βγήκε με το αυτοκίνητο των HABILAJ, (κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και είναι ξαδέρφια με το TAHIRI). O Σαλί Μπερίσα συνηθίζει να κάνει πολιτική με σάτιρα και δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβάζει κατασκευασμένες εικόνες.

Για να κατασκευάσουν την σατιρική εικόνα χρησιμοποίησαν μια άλλη που κυκλοφορεί από το 2015 ως meme. Ιδού η απόδειξη της κατασκευασμένης εικόνας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 18111108.gif


Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ανάλογες περιπτώσεις διάδοσης κατασκευασμένων εικόνων από σχετικά μικρές ιστοσελίδες και blog. Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. To γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, κυρίως όμως τα θεσμικά όργανα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.