Ποιοι είμαστε
Αρχική “Εξαφανισμένο αεροπλάνο προσγειώθηκε 35 χρόνια μετά”;HOAXES

“Εξαφανισμένο αεροπλάνο προσγειώθηκε 35 χρόνια μετά”;

14 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Επανακυκλοφορεί το δημοσίευμα που αναφέρει ότι ένα εξαφανισμένο αεροπλάνο προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνια σε αεροδρόμιο της Βραζιλίας, χωρίς να ειδοποιήσει τον πύργο ελέγχου.

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στα: newsbomb.grcrashonline.grpronews.grpentapostagma.gr,
athensmagazine.grmadata.grcyprusnews.eunewscast.grirafina.gronsports.gr,
viralgreece.eunewspepper.grmykosmos.grkoyzoylo.grgossip-tv.gr

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία;

Η πολυθρύλητη ιστορία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τη Weekly World News στις 7 Μαΐου του 1985.

Η ίδια εφημερίδα ανακύκλωσε το μύθο της μυστηριώδους πτήσης το Μάιο του 1993…

…αλλά και στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.

Η Weekly World News υπήρξε σατιρική εφημερίδα φανταστικού περιεχομένου που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. από το 1979 έως και το 2007, αρκετά δημοφιλής, μάλιστα, για τις ιστορίες μεταφυσικού ή υπερφυσικού ενδιαφέροντος, αλλά και για τη σατιρική προσέγγιση των ειδήσεων. Το 2009 επανεμφανίσθηκε στην online έκδοσή της.

Ο μύθος του γρίφου της πτήσης 914 υπήρξε θεματολογική κατασκευή της εφημερίδας. Φυσικά, δε υπήρξαν ποτέ στοιχεία, έγγραφα ή οποιαδήποτε άλλη απόδειξη που να πιστοποιούν το συμβάν, πέρα από τις δημοσιεύσεις της σατιρικής εφημερίδας, αλλά και τις αναδημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της “έγκυρης” Weekly World News.


Τα ελληνικά δημοσιεύματα βασίζονται σε βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή ποικίλης ύλης “On The Spot” του καναλιού “Trans7“. Στην εκπομπή χρησιμοποίησαν διάφορα άσχετα πλάνα αρχείου με αεροπλάνα που προσγειώνονται, επιβάτες, μαύρες τρύπες, κτλ.

Σε ελεύθερη μετάφραση αναφέρουν: Ένα παράξενο περιστατικό συνέβη στις 4 Σεπτεμβρίου 1945. Εκείνη την εποχή, η εξαφάνιση των επιβατών, του πληρώματος και του αεροπλάνου στον ουρανό, προκάλεσε σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο. Περιέργως, 35 χρόνια αργότερα, ακριβώς στις 12 Οκτωβρίου 1980 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Porto Alegre sthn Βραζιλία, χωρίς κάποια επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου. Όταν άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους όλοι είδαν έκπληκτοι ότι υπήρχαν 92 επιβάτες, άντρες. Η αεροπορική έρευνα έδειξε ότι είναι πράγματι το αεροπλάνο του Σαν Ντιέγκο που εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και επιστρέψτε. Υποτίθεται ότι αυτό το αεροπλάνο έχει ταξιδέψει στην τέταρτη διάσταση, χάθηκε σε μια μαύρη τρύπα για 35 χρόνια και επέστρεψε.

Δεν γνωρίζουμε αν η εκπομπή πρόβαλε την φανταστική ιστορία ως πραγματική, ή αν υπήρξε κάποια αναφορά (που κόπηκε από το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) ότι η ιστορία είναι φανταστική.

Τα δημοσιεύματα για την πτήση 914, θυμίζουν το επεισόδιο “The Arrival” του 1961 από την τηλεοπτική σειρά, επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου “The Twilight Zone” όπου ένα άδειο DC-3 προσγειώνεται με ασφάλεια χωρίς επιβάτες και πλήρωμα.

Το παραπάνω hoax αναπαράγεται τακτικά, εδώ και αρκετά χρόνια, για καθαρά κλικοθηρικούς λόγους από διάφορες ιστοσελίδες, μεταξύ αυτών και ενημερωτικές. Λογικά θα το ξαναδούμε σε μερικούς μήνες.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.