Ποιοι είμαστε
Αρχική Πόσα ψέματα χωράνε σε 2 λεπτά συζήτησης για τα fake news;Featured ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Πόσα ψέματα χωράνε σε 2 λεπτά συζήτησης για τα fake news;

17 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Την Δευτέρα 12/11 στις 17:30, έγινε μια συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα “Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ FAKE NEWS, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ FAKE NEWS!”. Σε αυτή τη συζήτηση ακούσαμε με έκπληξη, τον κύριο Γιώργο Μουρούτη ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας thepresident.gr, να αναφέρει ότι τα ΕΗ “δημιούργησαν fake είδηση και αυτό θεσμοποιήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το θέμα στη βουλή”. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο.

Ο κύριος Μουρούτης αναφέρθηκε στο δημοσίευμά μας με τίτλο, «Άσχετο βίντεο παρουσιάζεται ως η στιγμή της σύλληψης του Κατσίφα». Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, είπε ότι κόψαμε το βίντεο και με αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε fake news! Αυτός ο ισχυρισμός όμως, είναι ένα ασύστολο ψέμα. Τα EH δεν έκοψαν το επίμαχο βίντεο. Η μοναδική παρέμβαση μας είναι το σποτάκι μας, που προσθέσαμε στο τέλος, και το σφραγιδάκι “fake news”

Το επίμαχο βίντεο του Star το κατεβάσαμε από την ιστοσελίδα του καναλιού. Ό,τι είχε ανεβάσει το κανάλι στη σελίδα του, αυτό χρησιμοποιήσαμε και το παρουσιάσαμε ολόκληρο. Δεν κόψαμε το παραμικρό, ούτε ένα καρέ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο που ανεβάσαμε, και εδώ το βίντεο από την ιστοσελίδα του καναλιού. Οποιοσδήποτε μπορεί να συγκρίνει τα 2 βίντεο και να δει ότι δεν αφαιρέσαμε το παραμικρό.

H διάρκεια του βίντεο από την ιστοσελίδα του Star είναι 1:50, ακριβώς όση είναι και η διάρκεια του βίντεο που ανεβάσαμε.

Ο κύριος Μουρούτης, προσπέρασε ότι το βίντεο της αστυνομίας που προβλήθηκε είχε μπάνερ που ανέφερε ξεκάθαρα ότι τα πλάνα του βίντεο της σύλληψης προέρχονται από την πόλη Σκόδρα, που βρίσκετε στη βόρεια Αλβανία, και αφορούν σύλληψη καταζητούμενου που τιμωρήθηκε με 16 χρόνια φυλάκιση. Σε ακριβή μετάφραση γράφει: «Σκόδρα – Η αστυνομία συλλαμβάνει τον καταζητούμενο, καταδικασμένος με 16 χρόνια φυλακή». Επίσης προσπέρασε ότι τo μπάνερ από το αλβανικό βίντεο καλύφθηκε με το μπάνερ του καναλιού και προτίμησε να πει ψέματα ότι κόψαμε το βίντεο.

«Σκόδρα – Η αστυνομία συλλαμβάνει τον καταζητούμενο, καταδικασμένος με 16 χρόνια φυλακή»


Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο το έκανε αυτό. Τα EH παρουσιάζουν πάντα αποδείξεις για όσα αναφέρουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Μουρούτης ήταν εντελώς ανενημέρωτος για το συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικά είπε ψέματα ηθελημένα, για να χτυπήσει μια προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, για τους δικούς του λόγους.

Ενδεικτικό της αγνοίας που έχει ο κύριος Μουρούτης είναι και το γεγονός ότι στην αρχή της τοποθέτησής του (βίντεο) αναφέρει ότι στην Ελλάδα «υπάρχει μια startup εταιρία που με το λογισμικό της ελέγχει την ψευδή πληροφορία».

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Μουρούτη ότι η εν λόγω εταιρία του κυρίου Τζέκα δε διαθέτει κανένα λογισμικό ανεύρεσης των fake news. Η fighthoax είναι μια νεανική και δυναμική εταιρία που ξεκίνησε με στόχο την ανεύρεση των fake news μέσω λογισμικού, κάτι που εγκατέλειψε στην πορεία και συνέχισε στον τομέα του news data analysis, όπως ο ίδιος ο κ. Τζέκας παραδέχτηκε σε συνάντηση στελεχών εταιριών έρευνας αγοράς και επικοινωνίας την 1 Νοεμβρίου 2018 στα γραφεία της εταιρίας Palladian Communications Specialists, στην οποία ήμασταν παρόντες.

Εν κατακλείδι, είναι οξύμωρο σε μια συζήτηση για το τεράστιο πρόβλημα των fake news να λέγονται τόσο μεγάλα ψέματα -είτε εσκεμμένα, είτε από άγνοια.

Συντακτική ομάδα