Ποιοι είμαστε
Αρχική Το 5G είναι επικίνδυνο για την υγεία και σχεδιάστηκε για την μείωση του πληθυσμού;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Το 5G είναι επικίνδυνο για την υγεία και σχεδιάστηκε για την μείωση του πληθυσμού;

19 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως το δίκτυο 5G, έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού;

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στο makeleio.gr, katohika.gr,oxafies.grthesecretrealtruth.blogspot.comkalikantzaros.grcrete-news.gr κτλ, διαβάζουμε:

https://www.youtube.com/watch?v=kDKB6dGXlKc

Ενδιαφέρουσα θα λέγαμε και τη πρόσφατη τοποθέτηση του Παναγιώτη Τουλάτου σε σχετικό βίντεο με πάνω από 23 χιλιάδες προβολές στο Youtube.

Όπως επισημαίνει το Snopes, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας 5G υπόσχονται ταχύτερους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων μαζί με μειωμένο ενεργειακό και οικονομικό κόστος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βελτιώσεων θα προκύψει από τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων υψηλότερης συχνότητας και την ανάπτυξη πιο προηγμένων πύργων:

Μια νέα ασύρματη τεχνολογία (όπως η 5G), καταλαμβάνει υψηλότερες συχνότητες επειδή αυτές δεν χρησιμοποιούνται, ενώ έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν πληροφορίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Το πρόβλημα είναι ότι τα σήματα υψηλότερης συχνότητας δεν έχουν την εμβέλεια των σημάτων χαμηλότερων συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πολλαπλών κεραιών για την ενίσχυση του σήματος.

Στην Ευρώπη, η 5G θα χρησιμοποιήσει τρεις περιοχές συχνοτήτων: μια στα 700MHz χαμηλής συχνότητας, μια στα 3.4-3.8GHz που θα είναι και η πιο κοινή στη χρήση και μια υψηλότερη συχνότητα στα 24.25-27.5GHz. Το τελευταίο αυτό εύρος είναι περισσότερο θεωρητικό και δεν είναι αυτό που έχει δοκιμαστεί στην Ολλανδία μέχρι στιγμής, καθώς η μόνη γνωστή δοκιμή του 5G στη Χάγη χρησιμοποίησε τη ζώνη των 3,4-3,8 GHz. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι συχνότητες εμπίπτουν σε ένα εύρος που θεωρείται ασφαλές από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες – ICNIRP (όπως έχει διατυπωθεί για πρώτη φορά το 1998 και πάλι το 2009).

To παρακάτω γράφημα από τη Wikipedia, αναπαριστά με ακρίβεια το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, σε ποιες τιμές κυμαίνεται η μη ιονίζουσα και σε ποιες τιμές κυμαίνεται η ιονίζουσα ακτινοβολία που είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Η ακτινοβολία του δικτύου 5G, όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται (κάποια στιγμή μετά το 2020), εμπίπτει στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Class Freq-
uency
Wave-
length
Energy
Ionizing
radiation
γ Gamma rays 300 EHz 1 pm 1.24 MeV
30 EHz 10 pm 124 keV
HX Hard X-rays
3 EHz 100 pm 12.4 keV
SX Soft X-rays
300 PHz 1 nm 1.24 keV
30 PHz 10 nm 124 eV
EUV Extreme
ultraviolet
3 PHz 100 nm 12.4 eV
NUV Near
ultraviolet
Visible 300 THz 1 μm 1.24 eV
NIR Near infrared
30 THz 10 μm 124 meV
MIR Mid infrared
3 THz 100 μm 12.4 meV
FIR Far infrared
300 GHz 1 mm 1.24 meV
Micro-
wavesandradio
waves
EHF Extremely high
frequency
30 GHz 1 cm 124 μeV
SHF Super high
frequency
3 GHz 1 dm 12.4 μeV
UHF Ultra high
frequency
300 MHz 1 m 1.24 μeV
VHF Very high
frequency
30 MHz 10 m 124 neV
HF High
frequency
3 MHz 100 m 12.4 neV
MF Medium
frequency
300 kHz 1 km 1.24 neV
LF Low
frequency
30 kHz 10 km 124 peV
VLF Very low
frequency
3 kHz 100 km 12.4 peV
ULF Ultra low frequency
300 Hz 1 Mm 1.24 peV
SLF Super low
frequency
30 Hz 10 Mm 124 feV
ELF Extremely low
frequency
3 Hz 100 Mm 12.4 feV
Sources: File:Light spectrum.svg [1][2][3]

Απευθυνθήκαμε στον κ. Κώστα Κάππα Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, Ακτινοφυσικού Υπεύθυνου Ραδιολογικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι το 5G.

Τι σημαίνει κινητή τηλεφωνία 5G;

Τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών λειτουργούν παγκοσμίως εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, εξελισσόμενα συνεχώς: από την γενιά (Generation) 2G (GSM) στην 3G (UMTS) και σήμερα στην 4G (LTE).

Η 5ης γενιά (5G) σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να στηριχθεί η τεράστια παραγωγή πληροφορίας και η ανάγκη ταχύτερης επικοινωνίας της σύγχρονης κοινωνίας για υπηρεσίες όπως Internet of Things (Επικοινωνία Μηχανών), Virtual Reality (Εικονική Πραγματικότητα), Τηλεϊατρική, Οχήματα Αυτόνομης Οδήγησης κ.α.. Χαρακτηριστικά τα δίκτυα 5G θα είναι 100 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα 3G και 30 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα 4G.

Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του χρήστη λόγω της 5G;

Οι σταθμοί βάσης θα αυξηθούν, όχι όμως και η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του πληθυσμού. Η τηλεπικοινωνιακή κίνηση θα διοχετευθεί σταδιακά στο νέο δίκτυο (αναμένεται το τελικό «σβήσιμο» του 3G και η αποσυμφόρηση του 4G), ενώ παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία των κεραιών 5G θα επιτρέπει την μείωση της επιβάρυνσης από ηλεκτρομαγνητικά πεδία ολόκληρων περιοχών και των κατοίκων τους.

Η μείωση της επιβάρυνσης θα επιτευχθεί αξιοποιώντας τις τεχνολογίες massive MIMO (κεραίες πολλαπλών δεσμών) και beamforming (μορφοποίηση δέσμης). Απλά, η κεραία του σταθμού βάσης θα εκπέμπει την ακτινοβολία της εστιασμένη προς τα κινητά – χρήστες όση ώρα αυτά θα είναι εν ενεργεία στο δίκτυο (π.χ. κατέβασμα αρχείων όπως ταινίες, μουσική, video, και χρήση διαδικτύου). Επίσης, τα νέα δίκτυα θα μειώνουν κατά πολύ την εκπομπή πεδίων όσο η κίνηση θα είναι χαμηλή (όπως σε ώρες κοινής ησυχίας) καθώς βελτιώνονται σημαντικά οι τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας (έξυπνα δίκτυα). Ως αποτέλεσμα, η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση περιορίζεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας και όχι στον ανενεργό χρήστη. Τυπικά και βάσει μελετών, η ισχύς των κεραιών δε θα ξεπερνά ποτέ το 25% της μέγιστης ισχύος τους.

Πόσο κινδυνεύει ο πληθυσμός από την απορρόφηση ακτινοβολίας 5G;

Ο γενικός πληθυσμός καλύπτεται πλήρως και με μεγάλα περιθώρια ασφάλειας από τα ισχύοντα όρια της ICNIRP (Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες) και του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ενώ η πραγματική του έκθεση θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ορίων αυτών.

Τονίζεται ότι σε χώρους ανθρώπινης πρόσβασης, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι (μετά από χιλιάδες επανειλημμένες μετρήσεις και επιβεβαιώσεις) και θα παραμείνουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα διεθνή όρια. Εκτός αυτού, η νέα τεχνολογία θα λειτουργήσει αρχικά στα 3,5 – 3,7 GHz, συχνότητες όπου η διείσδυση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο ιστό είναι μηδαμινή (μόνο επιδερμική) σε σχέση με άλλες χαμηλότερες συχνότητες.

Συμπέρασμα

Τρομολαγνικές θεωρίες που ξεκινούν από συνωμοσιολόγους του εξωτερικού και αναπαράγονται από εγχώριες ιστοσελίδες και μπλογκς, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης

https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/05/08/cell-phones-dangerous/

Fact-check for the sake of Democracy