Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατάσχει η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας τα όργανα πλανόδιων μουσικών;HOAXES

Κατάσχει η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας τα όργανα πλανόδιων μουσικών;

23 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Τις τελευταίες ώρες viral έχει γίνει ο ισχυρισμός ότι «οι εκλεγμένοι φασίστες της Βραζιλίας κατάσχουν τα μουσικά όργανα των πλανόδιων μουσικών, οι φωτογραφίες είναι από νεκροταφεία μουσικών οργάνων!».

Παράδειγμα από τη facebook σελίδα “Leuteria”:

Το είδαμε επίσης στο diktiospartakos.blogspot.com.

Τι ισχύει;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Καταρχάς, η νέα Κυβέρνηση της Βραζιλίας (με επικεφαλής τον νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, Ζαΐρ Μπολσονάρο), δεν έχει ξεκινήσει την θητεία της ακόμα, κάτι που θα λάβει χώρα την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Όσον αφορά τις εικόνες, στην πραγματικότητα αφορούν ένα κινέζικο εργοστάσιο που επλήγει από τον Τυφώνα Mangkhut, ο οποίος προκάλεσε εκτενείς καταστροφές στη Νότια Κίνα στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη.

Παραθέτουμε την περιγραφή του exound.com (σε αυτόματη μετάφραση από τα κινέζικα στα αγγλικά μέσω Google Translate):

Μέσω του λογαριασμού @xjbwddsdsb στο Twitter, εντοπίσαμε και μια επιπλέον λήψη από την καταστροφή των εργοστασίων.

Για το αρχείο, η υψηλότερης ευκρίνειας πηγή των 3 εικόνων που εντοπίσαμε είναι από την σελίδα facebook “Guitar chords and lyrics”.

Φυσικά η ελληνική μεταφορά της είδησης δεν ήρθε απο το πουθενά. Αρχικά η είδηση παραποιήθηκε και δημοσιεύθηκε σε μέσα όπως το “La Argentina que nos ocultan” (Η Αργεντινή που μας κρύβουν), μια σελίδα που δημοσιεύει συχνά συνομοσιολογικό περιεχόμενο όπως πολλές αντίστοιχες ελληνικές σελίδες και blog. Η δημοσίευση στο “La Argentina que nos ocultan” συγκεκριμένα έγινε 20 Νοεμβρίου 2018 στις 3:54, δηλαδή την ίδια μέρα που εμφανίστηκαν και τα ελληνικά, μεταφρασμένα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα μερικές ώρες πριν τη σελίδα “Leuteria“, η είδηση μεταδόθηκε σε ένα λογαριασμό στο Twitter με αυτούσιο το κείμενο που εμφανίστηκε στην “Leuteria”.

Και έτσι λοιπόν φτάσαμε στην εξάπλωση μιας ψευδούς είδησης η οποία ξεκίνησε με ένα τραγικό συμβάν στη Κίνα το οποίο παραποιήθηκε απο Ισπανόφωνα μέσα για προώθηση κάποιου πολιτικού μηνύματος και από εκεί στα ελληνικά δίκτυα. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι μόνο η ίδια η είδηση αλλά η απήχηση που είχε καθώς το post της σελίδας “Leuteria” έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, περίπου 857 κοινοποιήσεις. Η δουλειά της κατάρριψης δυστυχώς έρχεται μετά από την εξάπλωση της ψευδούς είδησης και δεν είναι πάντα αρκετά αποτελεσματική για να μεταδοθεί στον ίδιο αριθμό ατόμων. Η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τα φιλοξενούν ακόμα μεγαλύτερη. Επιπόλαιες κινήσεις όπως αυτή είναι ο λόγος που χρειάζονται αυστηρότερα φίλτρα για να περιοριστούν οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

Συμπερασματικά, οι παραπάνω λήψεις αφορούν εργοστασιακά προϊόντα που τοποθετήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω πρόσφατου τυφώνα στην Κίνα, και ο ισχυρισμός ότι «αποτελούν κατεσχεμένα όργανα πλανόδιων μουσικών στη Βραζιλία», μάλιστα από Κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την θητεία της, καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.