Ποιοι είμαστε
Αρχική Στήθηκε γκιλοτίνα από διαδηλωτές στη Γαλλία;HOAXES

Στήθηκε γκιλοτίνα από διαδηλωτές στη Γαλλία;

27 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Γαλλία, στήθηκε γκιλοτίνα για να υπενθυμίσει στους κυβερνώντες ότι είναι οι εκπρόσωποί του λαού και όχι οι αφέντες του;

ΨΕΥΔΕΣ – LIKE FARMING

Η παρακάτω ανάρτηση έχει γίνει viral σε εξωτερικό και Ελλάδα και αναδημοσιεύτηκε από το oparlapipas.gr.

Είναι αλήθεια;

Σύμφωνα με το Pagella Politica και το davidpuente.it, η εικόνα της γκιλοτίνας με τις κίτρινες κορδέλες και τους ανθρώπους με τα κίτρινα γιλέκα, κυκλοφόρησε εκτενώς μέσω Facebook στις 25/11/2018, παραπέμποντας στους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα της Γαλλίας.

Η εικόνα εντοπίστηκε σε ανάρτηση στο Facebook στη ρουμανική γλώσσα με ημερομηνία 23/7/2018. Απεικονίζει μια γκιλοτίνα με κόκκινες κορδέλες και ανθρώπους χωρίς κίτρινα γιλέκα, που θα χρησιμοποιούταν στα πλαίσια μιας διαδήλωσης κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία που θα ελάμβανε χώρα στις 10/8/2018.

Το ζήτημα της προέλευσης της εικόνας με την γκιλοτίνα, ερευνήθηκε και από το τμήμα fact-checking του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με το AFP, η εικόνα προέρχεται από τη Γαλλία, αλλά κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τις διαδηλώσεις αυτών των ημερών.

Επομένως ο ισχυρισμός ότι η εικόνα απεικονίζει στήσιμο γκιλοτίνας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, είναι ψευδής.

10 Αυγούστου 2019 – Στο άρθρο διορθώθηκε το κείμενο και προστέθηκαν πληροφορίες από το AFP.

Fact-check for the sake of Democracy