Ποιοι είμαστε
Αρχική Aυτή η φωτογραφία ΔΕΝ κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης φωτογραφίας της 10ετίας.HOAXES

Aυτή η φωτογραφία ΔΕΝ κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης φωτογραφίας της 10ετίας.

1 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι αυτή η φωτογραφία “κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης φωτογραφίας της 10ετίας, αλλά και οδήγησε την φωτογράφο σε μεγάλη κατάθλιψη. Tα τσιτάχ κυνήγησαν μια μητέρα ελαφιού και τα δύο μωρά της, η μητέρα θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τα τσιτάχ αλλά αντ’ αυτού πρόσφερε τον εαυτό της ώστε τα παιδιά της να μπορούν να σωθούν. Στη φωτογραφία την βλέπουμε να κοιτάζει τα μωρά της που τρέχουν ασφαλή, ενώ η ίδια είναι έτοιμη να γίνει κομμάτια.” Τίποτα όμως από αυτά δεν είναι αλήθεια.  

Το είδαμε να κοινοποιείται στο facebook και στο pentapostagma.gr

Το παραπάνω δημοσίευμα δεν περιέχει ίχνος αλήθειας. Είναι ακόμη μία περίπτωση φανταστικής ιστορίας Η φωτογραφία λήφθηκε τον Σεπτέμβριο 2013 από την φωτογράφο άγριας ζωής Alison Buttigieg και είναι μία από τις πολλές που τράβηξε. Φυσικά η πραγματική ιστορία που την συνοδεύει είναι εντελώς διαφορετική.

Η φωτογράφος περιγράφει στη σελίδα της ότι η “Narasha”, η μητέρα γατόπαρδος, διδάσκει στα παιδιά της πως να σκοτώνουν την λεία τους. Αυτή είναι που έχει αρπάξει το ιμπάλα, σε όλες τις φωτογραφίες, από το λαιμό. Τα παιδιά της όμως έπαιζαν με το άτυχο ιμπάλα, και δεν φάνηκαν να είναι σε θέση να το στραγγαλίσουν αποτελεσματικά.

Η φανταστική ιστορία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017 και η φωτογράφος έχει απαντήσει σχετικά με ανάρτηση στο facebook.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, είναι αρκετά συνηθισμένο στο διαδίκτυο να κλέβουν μια ξένη φωτογραφία και να την “ντύνουν” με μια φανταστική και εντυπωσιακή ιστορία για λόγους κλικοθηρίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιστορία της αυτοθυσίας της μητέρας ιμπάλα είναι προϊόν φαντασίας. Η φωτογραφία δεν βραβεύτηκε με τον τίτλο της καλύτερης φωτογραφίας της 10ετίας και φυσικά ούτε η φωτογράφος έπαθε κατάθλιψη από την αυτοθυσία του ιμπάλα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.