Ποιοι είμαστε
Αρχική Σε αυτή τη φωτογραφία ΔΕΝ βλέπουμε γαμπρό και νύφη στο ΠακιστάνHOAXES

Σε αυτή τη φωτογραφία ΔΕΝ βλέπουμε γαμπρό και νύφη στο Πακιστάν

3 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η φωτογραφία αυτή, που αναπαράγεται από χιλιάδες χρήστες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι βλέπουμε γαμπρό και νύφη στο Πακιστάν. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Ισχυρισμός:

Κυκλοφορεί φωτογραφία στο διαδίκτυο και δείχνει έναν ηλικιωμένο άντρα με σαρίκι ντυμένο στα μαύρο με ένα 8χρονο κορίτσι ντυμένο στα λευκά που αποτελούν παντρεμένο ζευγάρι από το Πακιστάν.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία δείχνει διευθυντή νηπιαγωγείου στη πόλη Elazıg της Τουρκίας με μια μαθήτρια του ντυμένη για σχολική εορτή.



Η παραπάνω φωτογραφία αναπαράγεται εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και παρότι η αναφερόμενη χώρα προέλευσης αλλάζει σε κάθε δημοσίευση ο βασικός ισχυρισμός που την συνοδεύει είναι ότι βλέπουμε γαμπρό και νύφη. Στην ελληνική έκδοσή της αναφέρεται ότι ο γάμος έλαβε χώρα στο Πακιστάν.

Στην ολοκληρωμένη εικόνα βλέπουμε μια κορνίζα κρεμασμένη στον τοίχο. Αν μεγεθύνουμε την εικόνα θα παρατηρήσουμε ότι αναγράφει “Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ 1881 – 1938”. Οπότε είναι σίγουρο ότι η φωτογραφία δεν είναι από το Πακιστάν, αλλά από την Τουρκία.


Στην Τουρκία η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, και με την συγκατάθεση των γονέων τα 17. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει ένα γάμο ακόμη και στην ηλικία των 16 ετών. Αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει να παντρευτεί ένα παιδί στην ηλικία των 8 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επέμβαση της αστυνομίας όπου διέσωσαν ένα κορίτσι 14 ετών, λίγο πριν παντρευτεί ένα 21χρονο. Το κοριτσάκι στην επίμαχη φωτογραφία δεν φαίνεται να είναι πάνω από 8 χρονών.

Σίγουρα στην Τουρκία υπάρχει πρόβλημα με την τέλεση γάμων ανήλικων κοριτσιών, όπως αναφέρουν διάφορες οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο να παντρέψουν ένα 8χρονο κορίτσι, όπως αυτό της φωτογραφίας.


Συνεχίζοντας την έρευνα, ανακαλύψαμε ότι στην πραγματικότητα η φωτογραφία προέρχεται από ένα νηπιαγωγείο στο Elazıg της Τουρκίας. Ο άνδρας που εμφανίζεται στη φωτογραφία είναι ο διευθυντής και τα κοριτσάκια είναι ντυμένα για μια σχολική γιορτή όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι ο άντρας και το κορίτσι της φωτογραφίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παντρεμένο ζευγάρι από το Πακιστάν είναι ψευδής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.