Ποιοι είμαστε
Αρχική ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπόσχονται θεραπεία καρκίνου με σιταρόχορτοΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπόσχονται θεραπεία καρκίνου με σιταρόχορτο

4 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Πρόσφατα διαπιστώσαμε την ύπαρξη σελίδας στο Facebook, που υποστηρίζει πως το “ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ ενδείκνυται αποδεδειγμένα για χρήση στην αντιμετώπιση του ΚΑΡΚΙΝΟΥ”. Παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί αυτό ο ισχυρισμός είναι απατηλός και επικίνδυνος.

Στο Facebook είδαμε την παρακάτω ανάρτηση:

Η ανωτέρω ανάρτηση παραπέμπει στην ιστοσελίδα sitarohorto.gr και annwigmore.gr, με τον υπερφίαλο, αλλά άνευ ουσίας τίτλο “Ινστιτούτο Ανν Γουίγκμορ”, με έδρα τα Ιωάννινα. Διαχειριστής και υπεύθυνος επικοινωνίας, φέρεται να είναι ο κ. Μούμας Νικόλαος.

Η ιστοσελίδα επικαλείται την περίπτωση του Danny McDonald που υποτίθεται θεράπευσε τον καρκίνο του με σιταρόχορτο. Ο McDonald ωστόσο, έχει πεθάνει από το 2015 και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την περίπτωσή του, σε πρόσφατο άρθρο μας.

Όλα αυτά, για να πειστούν οι καταναλωτές πως το σιταρόχορτο μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Το “ινστιτούτο”, προσφέρει “φρεσκοκομμένο σιταρόχορτο” ως “ολιστική θεραπεία του καρκίνου” έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού.

Στα “ψιλά γράμματα” ωστόσο, βλέπουμε πως ενώ υπόσχονται “θεραπεία” του καρκίνου, προσπαθούν να αποποιηθούν κάθε ευθύνης και ζητούν από τον ασθενή να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως το “ινστιτούτο” δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε “…παρενέργεια ή κατάσταση υγείας που μπορεί να προκύψει είτε προϋπήρχε ή παρουσιάστηκε τώρα”.

Με απλά λόγια, ο υπεύθυνος του “ινστιτούτου”, υπόσχεται “ολιστική θεραπεία του καρκίνου”, ωστόσο επειδή η “θεραπεία” είναι απατηλή, προσπαθεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνης.

Σιταρόχορτο vs Καρκίνου

Η θεραπευτική ιδιότητα του σιταρόχορτου ενάντια στο καρκίνο, ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει αποδειχτεί. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, και το Memorial Sloan Kettering.

Σύμφωνα με το webmd.com, το σιταρόχορτο δεν θεραπεύει το καρκίνο. Ο ισχυρισμός των υποστηρικτών του πως η χλωροφύλλη που περιέχει, δρα ως αιμοσφαιρίνη οξυγονώνοντας το σώμα δεν ισχύει δεδομένου πως η χλωροφύλλη βρίσκεται σε όλα τα πράσινα λαχανικά που τρώμε, άρα δεν είναι απαραίτητο να καταναλώσουμε σιταρόχορτο για να τη βρούμε. To σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως για να μπορέσει η χλωροφύλλη να παράγει οξυγόνο, χρειάζεται ηλιακό φως, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να φτάσει στο στομάχι μας.

Το Scientific American παραθέτει άρθρο του Michael Shermer με τίτλο »How Anecdotal Evidence Can Undermine Scientific Results» [Μτφ: Πώς ανεκδοτικά (επιστημονικά μη αποδεκτά) στοιχεία μπορούν να υπονομεύσουν Επιστημονικά Αποτελέσματα]. Σχετικά με το σιταροχορτο αναφέρει: «Το γεγονός πως τα φυτοφάγα ζώα παθαίνουν καρκίνο, παρά τη τεράστια κατανάλωση χλωροφύλλης, φαίνεται να αγνοείται από την Ann Wigmore.  H Wigmore (που έχει δώσει το όνομά της στο “ινστιτούτο”, ήταν μια αυτοαποκαλούμενη «δρ» της ψευδοεπιστημονικής «νατουροπαθητικής», που πρότεινε χυμό σιταρόχορτου για διάφορες θεραπείες. Ήταν επίσης οπαδός της αστρολογίας και βάσιζε τις “ιατρικές” της απόψεις πάνω σε βιβλικές γραφές, ενώ συχνά βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, εξαιτίας των αβάσιμων ιατρικών ισχυρισμών που διατύπωνε, όπως ότι μπορεί να θεραπεύσει το AIDS.

Περισσότερα για το σιταρόχορτο εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του “Ινστιτούτου Ανν Γουίγκμορ” περί “θεραπείας καρκίνου με σιταρόχορτο” είναι απόλυτα ψευδής και δυνητικά επικίνδυνος για κάποιον που θα εμπιστευτεί αυτή τη μέθοδο, αντί των συμβουλών των γιατρών του.

Fact-check for the sake of Democracy