Ποιοι είμαστε
Αρχική Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για προειδοποίηση fake news, είναι γεγονός!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για προειδοποίηση fake news, είναι γεγονός!

6 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Τα “Ελληνικά Hoaxes” προχωρούν στο επόμενο μεγάλο βήμα, αναφορικά με την καταπολέμηση των fake news. Δημιουργήσαμε τον πρώτο ελληνικό “browser extension” με τον οποίο θα μπορείτε να ενημερώνεστε, την στιγμή που σερφάρετε, για την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε.

Τι κάνει η (δωρεάν) εφαρμογή;

Εμφανίζει προειδοποίηση σχετικά με την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε, η οποία αλλάζει ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Οι κατηγορίες των πηγών που έχουν υπάρξει αναξιόπιστες είναι οι εξής:

– Σάτιρα
– Θεωρίες Συνωμοσίας
– Ψευδοεπιστήμη
– Παραπληροφόρηση
– Clickbait
– Ρητορική μίσους

Αν μια πηγή συχνά καλύπτει περισσότερες από μια κατηγορίες, έχουμε επιλέξει την κατηγορία που θεωρούμε ότι ταιριάζει περισσότερο.

Αν έχετε επισκεφτεί μια ιστοσελίδα η ένδειξη εμφανίζεται στην κορυφή της οθόνης σας.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Η εφαρμογή εμφανίζει προειδοποιήσεις και στο facebook. Aν κατά την περιήγησή σας στα social media εμφανιστεί ένας σύνδεσμος ιστοσελίδας που είχε διαπιστωθεί ανακριβής, η ένδειξη εμφανίζεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση (προς το παρόν η παραμετροποίηση αφορά το Facebook, αλλά υπάρχει και μερική υποστήριξη του Twitter).

Η εφαρμογή αναγνωρίζει τόσο τις δημοσιεύσεις όσο και τα σχόλια, και είναι σε θέση να «βλέπει» πίσω από τις περισσότερες συμπτύξεις συνδέσμων (π.χ. bit.ly, goo.gl).

Επιλέγοντας τον σύνδεσμο «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΝ», η εφαρμογή σάς μεταφέρει στην ιστοσελίδα μας και σας εμφανίζει άρθρα της συγκεκριμένης πηγής που έχουμε ήδη ερευνήσει.

Όπως είδατε, στην προειδοποίηση αναφέρεται, μέσα σε παρένθεση, η κατηγορία που έχουμε εντάξει την κάθε ιστοσελίδα. Αυτή, (η κατηγορία) προέρχεται από την συλλογή των πληροφοριών (data) που έχουμε καταγράψει τα χρόνια λειτουργίας των Ellinika Ηoaxes.

Είναι η εφαρμογή ασφαλής; Επιβαρύνει τον υπολογιστή μου;

Η εφαρμογή έχει περάσει από αξιολόγηση και έγκριση από την Google και την κοινότητα της Mozilla. Επιπλέον έχει δοκιμαστεί από την ομάδα μας και δεν έχουμε εντοπίσει καμιά επιβάρυνση στην ταχύτητα πλοήγησης.

Στιγμιότυπο από την διαδικασία έγκρισης της εφαρμογής μας από την Google

Πώς μπορώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή;

Προς το παρόν υποστηρίζονται οι περιηγητές (web browsers) Chrome, Opera, Avast Secure Browser αποκλειστικά για τις εκδόσεις σταθερού υπολογιστή (desktop), ενώ υποστηρίζονται και οι desktop και οι φορητές συσκευές όσον αφορά τον Firefox (στις φορητές προς το παρόν μόνο κατά την πλοήγηση σε ιστοσελίδες, εκτός των social media).

Οδηγίες αν χρησιμοποιείτε τον Chrome >

Mπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή από το Chrome Web Store με δυο κλικ, σε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Οδηγίες αν χρησιμοποιείτε τον Opera>

Η διαδικασία είναι εν μέρη ίδια με του Chrome, με λίγα επιπλέον κλικ. Πρώτα εγκαθιστάτε την επέκταση “Install Chrome Extensions” από εδώ:

Έπειτα την δική μας επέκταση από εδώ, όπως εξηγούμε παραπάνω για τον Chrome, οπότε και σας εμφανίζεται η εξής ειδοποίηση:

Για να ανοίξετε τον extensions manager, είτε πατάτε στο πληκτρολόγιο τον συνδυασμό control+shift+e, είτε πατάτε το εικονίδιο του Opera πάνω αριστερά και επιλέγετε τα μενού όπως φαίνεται:

Ολοκληρώνετε την εγκατάσταση με τις εξής επιλογές:

 

Οδηγίες αν χρησιμοποιείτε τον Avast Secure Browser>

Η διαδικασία είναι πρακτικά ίδια με του Chrome που περιγράφουμε παραπάνω, εγκατάσταση με δυο κλικ, σε αυτόν τον σύνδεσμο. Το μόνο που διαφέρει είναι το pop-up επιβεβαίωσης, που χρειάζεται την επικύρωση ενός checkbox πριν επιτραπεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής:

 

Οδηγίες αν χρησιμοποιείτε τον Firefox>

Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή με δυο κλικ από το Firefox Addons, σε αυτόν τον σύνδεσμο. Παρουσιάζουμε τις εικόνες από την desktop εγκατάσταση αλλά είναι ίδια και στις φορητές συσκευές.

 

Η εφαρμογή είναι ανοικτή σε κάθε είδους μελλοντικές βελτιώσεις, και στα σχόλια περιμένουμε το feedback, τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας. Στόχος μας είναι η εφαρμογή να βοηθήσει άμεσα τον κάθε χρήστη, που ενδεχομένως δεν γνωρίζει, και να τον ενημερώσει για την αξιοπιστία της κάθε ιστοσελίδας. Συμβουλεύουμε να προτείνετε την εφαρμογή στους διαδικτυακούς φίλους σας, κοινοποιώντας την στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 
Ευχαριστούμε.


 

Ο κώδικας της εφαρμογής διατίθεται κάτω από ανοιχτή άδεια>

Μπορείτε να δείτε την τελευταία του έκδοση στο εξής GitHub repository. Το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα προέρχεται από την εφαρμογή BS Detector 0.2.7 που επιτρέπει την ανοιχτή χρήση υπό την άδεια LGPL-3.0. Οι παραμετροποιήσεις του κώδικα έγιναν από την ομάδα μας, και παρέχουμε το τελικό υλικό επίσης υπό την προαναφερθείσα άδεια.

Συντακτική ομάδα