Ποιοι είμαστε
Αρχική Η μικρή ΔΕΝ παίρνει 1$ κάθε φορά που στέλνουμε στο messenger την φωτογραφία τηςHOAXES

Η μικρή ΔΕΝ παίρνει 1$ κάθε φορά που στέλνουμε στο messenger την φωτογραφία της

8 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Χρήστες του messenger στέλνουν στις επαφές τους την φωτογραφία της μικρής Aninha, πιστεύοντας ότι το κορίτσι χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού και θα λάβει ένα δολάριο για κάθε αποστολή. Όμως δεν είναι έτσι.

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία και η παρότρυνση για αποστολή στο messenger είναι ένα ακόμη εισαγόμενο hoax που σχεδιάστηκε για να προωθήσει την σελίδα του Facebook ή το προφίλ των ανθρώπων που το δημιούργησαν. H απάτη ονομάζεται like farming και έχει στόχο να μεγαλώσει το κοινό των σελίδων που κοινοποιούν αυτού του είδους hoaxes. Μόλις συγκεντρώσουν ένα ικανοποιητικό αριθμό από ακόλουθους ο διαχειριστής της σελίδας μπορεί να προωθήσει στους χιλιάδες ακόλουθους οτιδήποτε θέλει ή να πουλήσει την σελίδα του στη μαύρη αγορά.

Το κορίτσι της φωτογραφίας δεν χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού ή άλλου οργάνου. Το όνομά της είναι Aninha και η φωτογραφία λήφθηκε στο νοσοκομείο “Erasto Gaertner” της Βραζιλίας. Πάσχει από λευχαιμία και η αρχική δημοσίευση ζητούσε από τους αναγνώστες να βοηθήσουν το παιδί και άλλους ασθενείς με δωρεά αίματος.

Κλεμμένες φωτογραφίες που απεικονίζουν άρρωστα παιδάκια ή μεγαλύτερους ανθρώπους και συνοδεύονται με τον ισχυρισμό ότι το facebook ή κάποια άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό για την θεραπεία τους, χρησιμοποιούνται συχνά για like farming στο facebook. Καμιά εταιρία δεν δωρίζει χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.