Ποιοι είμαστε
Αρχική Η παιδική κακοποίηση ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με κοινοποιήσειςLIKE FARMING

Η παιδική κακοποίηση ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με κοινοποιήσεις

27 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

"Δεν σου ζητάω να κάνεις like στη φώτο... Απλά ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ για να δηλώσεις πως είσαι κι εσύ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ!".

Συμπέρασμα:

Το εικονιζόμενο κορίτσι απέκτησε τις μελανιές μετά από επίθεση από συμμαθητή της. Πρόκειται για περίπτωση like farming ανάρτησης.

Πάνω από 11.000 κοινοποιήσεις έχει η εικόνα που αναρτήθηκε σε σελίδα του Facebook και παρακινεί τους χρήστες να την κοινοποιήσουν σε περίπτωση που εναντιώνονται στην παιδική κακοποίηση. Πρόκειται για περίπτωση παραπληροφόρησης και πρακτικής like farming.

Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε στη σελίδα του Facebook ΌΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΈΡΩΤΑ. Είναι μία εικόνα με ένα κοριτσάκι με μώλωπες και ενσωματωμένο το μήνυμα: ” ***–> Δεν σου ζητάω να κάνεις like στη φώτο…. Απλά ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ για να δηλώσεις πως είσαι κι εσύ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ! <–*** “. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η ανάρτηση όπως κοινοποιήθηκε στη σελίδα του Facebook

Η επίθεση

Το εικονιζόμενο κορίτσι ονομάζεται Katie Ann Guttridge. Το 2011, σε ηλικία 3 ετών, δέχτηκε επίθεση από ένα άλλο παιδί ενόσω βρισκόταν στον παιδικό σταθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της και τους μώλωπες στο πρόσωπό της.
Για το περιστατικό είχαν γράψει άρθρα το BBC, η Telegraph, η Huffington Post και η Daily Mail.

Συμπερασματικά, οι μώλωπες στο πρόσωπο της Katie οφείλονται σε επίθεση από συμμαθητή της. Πρόκειται για περίπτωση like farming ανάρτησης. Η εναντίωση στην παιδική κακοποίηση δεν εκδηλώνεται μέσω κοινοποιήσεων.


Η τεχνική Like farming είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες μάθουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους επιτήδειους να ξεγελάσουν τους χρήστες. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Τα Likes και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό πολύ γρήγορα και χωρίς κόπο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).